Haarlems Dagblad gaat op zoek naar het verhaal achter het huis.
Wat maakt een woning ongewoon? Is het de plek, de historie, de bewoners, de architectuur? Haarlems Dagblad gaat op zoek naar het verhaal achter het huis. Hoe bijzonder wonen mensen in de regio en wat vinden ze belangrijk? Vandaag: het voormalige St. Jacobsgodshuis aan de Hagestraat in Haarlem.
Omdat we zeer nauw betrokken zijn bij de revitalisatie van het Rosenstock-Huessy Huis in Haarlem vonden we het leuk dit artikel in ons blog op te nemen.
HAGESTRA AT 12A Hier vinden volwassenen met autisme hun thuis
Magisch vond Floris van Rijn (45) het Rosenstock Huessy Huis toen hij er vier jaar geleden voor het eerst doorheen liep. Hij voelde zich gelijk thuis.
Haarlem n De dikke muren, het kapelletje, de eeuwenoude geschiedenis. En niet te vergeten: de loca- tie. De studio in het pand aan de Hagestraat 12a is vlakbij het centrum. Uit eten, koffietje halen, boeken lenen in de bieb, alles is op loopafstand.
Na zijn scheiding zat Van Rijn niet lekker in zijn vel. Hij had last van spanningen en angst. Daarom besloot hij aan te kloppen bij Stichting De Heeren van Zorg. Een organisatie die volwassenen met autisme begeleidt naar een zelfstandige woonsituatie.
Hij verliet zijn woning in de Cronjéstraat en mocht de gloednieuwe studio in het door Stadsherstel Amsterdam opgeknapte pand als eerste bewoner betrekken. Nu woont Van Rijn met zeven andere bewoners in een deel van het Rosenstock Huessy Huis waar het voormalige zusterhuis was.
,,Hier kreeg ik meer sociale contacten en heb ik goede vrienden gemaakt.”
Na 600 jaar heeft het pand tussen de Antoniestraat en de Hagestraat nog altijd een maatschappelijke functie in de geest van de weduwe Lysbeth Jan Bette Heinricxzoon. Zij liet in 1437 haar huis aan de Antoniestraat na met de nalatenschap dat deze gebruikt moest worden als gasthuis voor arme lieden. Bovendien moest het de naam krijgen van de apostel Sint Jacobus de Meerdere.
In de daarop volgende eeuwen werd het pand steeds verder uitgebreid. Met de komst van de Zusters Franciscanen die in 1853 hun intrek in het St. Jacobsgodshuis maakten, werd de kapel gebouwd net als de uitbouw aan de Hagestraat 12a. Dat laatste gedeelte werd gebruikt als dagbesteding voor de meisjes uit het weeshuis. Zij leerden hier naaien en patronen tekenen.
St. Jacobsgodshuis heet nu Rosenstock Huessy Huis
De sociaal maatschappelijke woongroep die het gebouw in 1972 overnam, hangt het gedachtegoed aan van de filosoof Eugen Rosenstock-Huessy. Zodoende kreeg het pand haar nieuwe naam. In de loop van de jaren vonden pelgrims er onderdak, stichting Vluchtelingenwerk zat er jarenlang en tegenwoordig heeft restaurant De Kloosterkeuken, voor jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt, er zijn plek.
Hoogslaper
Van Rijn kijkt vanuit zijn studio zo uit op de tuin en het terras van het restaurant. De hoge plafonds en enorme ramen maken dat de kleine ruimte licht en luchtig aanvoelt.
Hoewel hij gebruik kan maken van de gezamenlijke huiskamer heeft de studio alles om zelfstandig te wonen. Een keukenblok met kookpitjes, een inpandige douche en toilet waarboven de hoogslaper is gevestigd