Huis Duinlust, verleden en heden!
Middenin het dorp Bennebroek ligt enigszins verscholen Villa Duinlust, in 1896 gebouwd en vernoemd naar een nabijgelegen buitenplaats die rond diezelfde tijd gesloopt is.
Voor we in dit artikel verder gaan over het heden eerst in het kort iets over de historie van deze unieke en monumentale villa.
Historie
Op de flank van de Haarlemse Duinwal, op de grens met de polder, ligt een groot perceel dat in bezit is van de ambachtsheer Willink. Hij bouwt er een eerste huis langs de Schoollaan en in 1886 verkoopt hij de grond aan J.C. Laan, die verder gaat met het bebouwen van de strook. In 1896 sluit hij de rij woningen af met huis Duinlust. In dat jaar verkoopt Laan het woonhuis door aan de bloemkweker H.A. Parmet die het nieuwe huis vernoemt naar de voormalige buitenplaats hofstede Duinlust waar hij een tuinderij heeft.
In die tijd ligt de macht in handen van de protestanten die de katholieken weinig ruimte bieden om hun godsdienst te belijden, ook in Bennebroek is dat de situatie. Eind 19e eeuw komt daar verandering in en verrijzen er buiten de dorpskern een katholiek klooster, een pastorie, een hulpkerk en diverse scholen. De katholieke Parmet verkoopt hiervoor in het geheim het stuk grond met daarop de hofstede Duinlust en met de opbrengsten koopt hij het fraaie huis Duinlust aan de Schoollaan.
In 1903 verkoopt Parmet huis Duinlust aan de gemeentesecretaris van Bennebroek.
De zusters Franciscanessen van Rotterdam nemen vervolgens in 1919 het klooster over. Op 1 mei 1920 wordt het klooster officieel als moederhuis ingewijd en krijgt het de naam St. Lucia. Huis Duinlust is bij de koop inbegrepen en wordt het woonhuis van de rector die niet alleen verantwoordelijk is voor het opdragen van de mis maar ook belast is met de pastorale zorg voor de zusters van het klooster. De deuren van het klooster zijn uiteindelijk in 2007 gesloten. In het voormalige kloostergebouw zijn nu mooie appartementen gerealiseerd en de kloostertuin is nog steeds een groene oase in Bennebroek.
In 1982 wordt huis Duinlust eigendom van de gemeente Bennebroek die het in 1985 verbouwt tot zes appartementen. In 1995 verkoopt de gemeente het pand aan Woningvereniging Randstad, dat later overgegaan is in Woningcorporatie Pré Wonen. In 2020 wordt Stadsherstel Amsterdam eigenaar van het monumentale pand.
De bouwgeschiedenis van huis Duinlust in vogelvlucht
Bouwfase 1: 1896-1897, het jaar waarin huis Duinlust is gebouwd. De architect is onbekend en het huis krijgt in die tijd aan de achterzijde een aanbouw.
Aan weerszijden van de entree waren twee vensters met T-ramen en in de zijgevel waren twee tuindeuren aanwezig. Het huis bevatte niet alleen op de begane grond drie kamers, een keuken en een bijkeuken maar telde ook een kelder en op de verdieping vijf kamers.
Bouwfase 2: 1926, het jaar waarin het huis met de komst van de rector van het klooster wordt gemoderniseerd. De tuindeuren in de rechter zijgevel worden vensters en de aanbouw aan de achterzijde wordt gesloopt en vervangen door een nieuwe aanbouw.
De kamers in de linker beuk worden samengevoegd tot één kamer voorzien van een serre, met een wijds uitzicht op de polder, en de keuken wordt verplaatst naar de nieuwe aanbouw. De gang werd doorgetrokken tot in de aanbouw en op de gangvloer werd een moderne mozaïekvloer van krakelingen gelegd en op de verdieping worden dakkapellen aangebracht ten behoeve van meer daglicht.
Niet helemaal zeker is of het ontwerp voor de verbouwing van de Heemsteedse architect N.J. Nijman is.
Bouwfase 3: 1926 -1982, in deze periode zou het huis voorzien kunnen zijn van de dakkapellen maar ook dat is niet helemaal zeker.
Bouwfase 4: 1985, we schreven het al eerder, in dit jaar wordt het pand verbouwd tot zes appartementen met een eigen woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer, wc en berging.
Bouwfase 5: 2022, de verf is net droog!
Sinds 2020 is Stadsherstel Amsterdam de trotse eigenaar van het pand en hiermee zijn we terug in het heden.
Na jaren van leegstand is huis Duinlust uit 1895 volledig gerenoveerd en op 29 juni jl. feestelijk geopend. Jongvolwassenen met autisme nemen er hun intrek onder begeleiding van De Heeren van Zorg: een prachtige nieuwe bestemming van de voormalige woning van de rector van het St. Luciaklooster.
Tijdens de uitvoering
Het monumentale pand was toe aan een flinke opknapbeurt. In opdracht van Stadsherstel Amsterdam hebben we het ontwerp en restauratieplan gemaakt en het project tot en met de oplevering begeleid. Eind vorig jaar ging de restauratie van start waarbij de historische elementen zoveel mogelijk behouden zijn. De serre, die ernstig verzakt bleek, is gestabiliseerd, de scheuren in de muren zijn geheeld en het verrotte hout is vervangen.
Met ons ontwerp konden negen woonruimtes, elk uniek, worden gecreëerd in de villa waarbij de nieuwe indeling gebaseerd is op herstel van de oorspronkelijke hoofdstructuur die ook weer ruimtelijk afleesbaar is.
Op de begane grond zijn een grote gemeenschappelijke woonkeuken en een serre die toegang geeft tot de tuin. Daarnaast zijn er drie woonruimtes met eigen douche en toilet.
De 1e en lagere kapverdieping zijn niet alleen samengevoegd maar er zijn ook entresols gecreëerd voor een verbeterde bruikbaarheid en een aangename ruimtelijk beleving. De zes woonruimtes op deze verdieping hebben een eigen toilet, een comfortabele entresol als slaapruimte en twee gemeenschappelijke douches.
Bij de herindeling van de 1e verdieping en kapverdieping is een flexibele structuur ontwikkeld voor eventuele mutaties in de toekomst. Zo kunnen binnen deze structuur de 6 woonruimten samengevoegd worden tot 3 grotere woonruimten.
De jongeren beschikken over een eigen pantry met 2-pits kookplaat, afzuigkap, koelkast en wasbak.
Ook is er veel gedaan op het gebied van duurzaamheid. Zo is het dak geïsoleerd en voorzien van oude en nieuwe pannen en van zonnepanelen die voldoende energie leveren voor de boilers en de algemene verlichting.
Herstel dak en gootconstructie in combinatie met isolatie
Het casco van het pand was grotendeels in orde. De scheuren in muren zijn ingeboet met wokkels ter versteviging.
Ramen zijn voorzien van isolerende achterzetbeglazing waardoor het beeld van buiten niet wordt aangetast. De lage ramen, die één van de woonruimtes op de eerste verdieping al had, zijn ook toegevoegd aan de, aan de tuinzijde gelegen, appartementen voor een verbeterd uitzicht en extra lichtinval.
De geïsoleerde voorzetwanden met achterzetramen zijn specifiek gedetailleerd zodat de omlijsting van de authentieke ramen intact blijft.
De kapverdieping, met nieuwe installaties zoals een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, is toegankelijk door een nieuwe trap. Het hoge dak is voorzien van extra daklichten zowel boven de trap als de douche en de entresols. Die van de entresols kunnen door de bewoners verduisterd worden met een eenvoudig bedienbaar schuifluik.
De balk- en spant constructies zijn constructief hersteld en waar mogelijk weer zichtbaar gemaakt, de kenmerkende glas-in-lood bovenlichten zijn tevens hersteld en het prachtige plafond ornament is behouden gebleven.
Herstel stucwerk met handhaving plafondornament
Extra aandacht was er ook voor geluidsisolatie omdat een prikkelarme omgeving voor deze doelgroep belangrijk is. Zo zijn er schuimvlokken geplaatst tussen het plafond van de begane grond en de vloer van de eerste verdieping en zijn de nieuwe houtskeletbouw wanden specifiek gedetailleerd zodat contactgeluid tussen de wooneenheden zoveel mogelijk gedempt en beperkt wordt.
HSB-wand met ontkoppelde staanders (geluidsisolatie)
Ook de buitenkant van het pand ziet er aantrekkelijk uit. Zo zijn de gevels met pleisterwerk in een blokpatroon gerestaureerd en opnieuw geschilderd, is de tuin opnieuw ingericht, zijn de tuinmuurtjes gerestaureerd en is de schuur voorzien van een nieuwe betimmering en van oplaadpunten voor fietsen.
Deze sfeervolle villa uit 1896 is zo ingericht dat jongeren met autisme zich er helemaal op hun gemak voelen. Een prachtig (t)huis waar alles gedaan wordt om deze jongeren op weg te helpen naar een zo zelfstandig mogelijke toekomst. Wij zijn er trots op!