‘Interview Paul Morel, projectleider bij Stadsherstel Amsterdam’
Een brede interesse voor cultuur historie en monumentaal erfgoed loopt als een rode draad door het leven van Paul Morel, niet alleen zakelijk maar ook privé.
Wie is hij? Paul studeerde bouwkunde aan het HTI en heeft daarnaast een meer dan gemiddelde interesse in bouwfysica. In zijn huidige functie als projectleider bij Stadsherstel Amsterdam is hij verantwoordelijk voor grotere projecten met een multifunctioneel karakter. Zijn verantwoordelijkheid in de sfeer van advisering, begeleiding en aansturing reikt van de aankoop van een monument, restauratie en herbestemming tot aan de overdracht van het project aan zijn collega´s van Onderhoud en Beheer. “En uiteraard doe ik dit niet alleen maar in een team en werken we samen aan een aankoop”, aldus Paul. Volgens eigen zeggen is hij geen ontwerper.
Waarvoor staat Stadsherstel Amsterdam?
Vervallen en verkrot, dat was Amsterdam in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Verkrotte huizen die veelal in de stutten stonden, afgebroken panden en bouwvallen bepaalden het stadsbeeld. Gelukkig waren er particulieren die de schoonheid van de stad nog zagen en iets tegen het verval wilden doen. Zij richtten in 1956 Stadsherstel Amsterdam op, redden de monumenten en de historische binnenstad en gaven de stad weer haar woonfunctie terug.
Stadsherstel richt zich al tientallen jaren niet meer alleen op het restaureren van woonhuismonumenten in Amsterdam. Vele soorten panden zoals kerken, forten, pakhuizen, scholen en industriële monumenten heeft zij onder haar hoede. Sindsdien zijn meer dan 750 panden in zowel Amsterdam als 45 kilometer daaromheen gered, gerestaureerd en herbestemd.
Eén van de projecten waar Paul vanuit zijn functie vanaf de aankoop nauw bij betrokken is, is het Rosenstock-Huessy Huis in Haarlem. In Haarlem niet het eerste project dat door Stadsherstel Amsterdam (2015) is aangekocht. Met de aankoop van dit project komen de missie en voordelen van Stadsherstel Amsterdam erg goed tot z’n recht.
De visie van Stadsherstel Amsterdam
Onderhoud en beheer betekent voor Stadsherstel Amsterdam niet slechts het in dezelfde staat houden zoals na renovatie is opgeleverd maar ook voortdurend verbeteren en aan de tijd aanpassen van het gebouw. Verduurzaming speelt hierin een belangrijke rol; andere energiebronnen, beter isoleren en efficiënter ventileren. Het Rosenstock-Huessy Huis is hiervan een mooi voorbeeld. In opdracht van Stadsherstel Amsterdam is door Rob van Baalen van architectenbureau BrandjesvanBaalen en het team van Paul Morel, gezamenlijk een toekomstvisie ontwikkeld voor revitalisatie van het complex, waarbij gestreefd wordt naar toevoegen van woningen in de leegstaande gedeelten en een energiezuinig “groen” eindresultaat.
Naast de huurwoningen zijn er tevens woonvoorzieningen gecreëerd voor beschermd en begeleid wonen voor jongeren met autisme. Eén van de missies van Stadsherstel Amsterdam is een bijdrage leveren aan de toegankelijkheid van monumenten. Zo heeft Rosenstock-Huessy Huis ook een tweede leven als locatie voor culturele activiteiten en zakelijke events en blijft dit rijksmonument geopend voor het publiek.
Onze samenwerking
Het contact tussen Paul Morel en Rob van Baalen van BrandjesvanBaalen, gevestigd in Haarlem, is via via tot stand gekomen. Volgens de ambitie van Stadsherstel Amsterdam is de revitalisatie en verduurzaming van het Rosenstock-Huessy Huis gegund, gezien de vestigingsplaats, aan een Haarlems architectenbureau.
Uniek aan hun relatie en de samenwerking zijn de gezamenlijke overleggen ’s ochtends om 07.00 uur in de Amstelkerk. Juist op dat tijdstip vanwege de drukke agenda en de rust voor een constructief overleg.
Paul benadrukt dat hij van de grote slagen is terwijl Rob eerst een gedegen analyse maakt en daarna pas aan de slag gaat. Het architectenbureau, vertegenwoordigt door Rob, laat niets aan het toeval over. Rob is zeer zorgvuldig en werkt tot in detail het ontwerp uit. Het Rosenstock Huessy Huis eist die zorgvuldigheid. Volgens Paul is Rob een echte ontwerper en daarin onderscheidt hij zich van de andere architecten. Hoogstwaarschijnlijk speelt zijn afgeronde studie aan de kunstacademie hierin een grote rol. Daarnaast heeft Paul Rob leren kennen als een persoon die ook voor de aannemer op het complex een fijne gesprekspartner is met een groot gevoel voor wederzijdse belangen.
Rob kan vanwege de ligging op de fiets naar het Rosenstock-Huessy Huis, voor Paul een belangrijk argument omdat Stadsherstel Amsterdam hiermee de ambitie om voor lokaal te kiezen waar maakt.
Waar kunt u het Rosenstock Huessy Huis bezoeken?
Het Rosenstock-Huessy Huis is gevestigd in een markant en monumentaal gebouwencomplex aan de Hagestraat 10 in Haarlem. Het Huis is gelegen in het centrum van Haarlem, vlakbij het Spaarne, in de Burgwalbuurt. de hoofdingang van het complex bevindt zich op Hagestraat 10, maar het blok strekt zich uit tussen Hagestraat en Antoniestraat.