‘Interview Teije Dijk’
Wie is Teije Dijk? Teije is 61 jaar en afgestudeerd aan de HTS. Teije is sinds 15 jaar in dienst van Akerbouw als projectleider. Hij is altijd werkzaam geweest in de bouw en zijn hart ligt bij de restauratie van monumentale panden. Op het gebied van restauratie heeft Teije bij vorige werkgevers veel ervaring en kennis opgedaan. Deze expertise was 15 jaar geleden de reden om de overstap te maken naar Akerbouw. Restauratie projecten waar Teije direct bij betrokken is geweest zijn bijvoorbeeld diverse Forten, Het Schooltje van Dik Trom bij Oosthuizen dat nu een museum is, maar ook het Sint Josephgebouw in Heemskerk en fundering herstelwerkzaamheden in de Spuistraat.
Het onderhouds- en restauratiebedrijf Akerbouw, waar Teije werkzaam is, is hoofdaannemer bij een aantal fases van de verbouw en verduurzaming van het Rosenstock-Huessy Huis in Haarlem. In de functie van projectleider is Teije verantwoordelijk voor meerdere projecten tegelijkertijd. Op dit moment zijn dit 5 projecten waaronder het Rosenstock-Huessy Huis dat zich in de 3e fase van de revitalisatie en verduurzaming bevindt. Vanaf de 2e fase (deel A,B en C), die startte eind mei 2018, is Teije betrokken bij dit unieke en monumentale complex. De 1e kennismaking met Rob van Baalen, architect, is dus hier begonnen. Sindsdien is er 1 keer per week overleg met Rob van Baalen, Paul Morel (Stadsherstel Amsterdam) en Teije over de voortgang en eventuele uitdagingen.
De tevredenheid van de bewoners, die er tijdens de bouwwerkzaamheden bleven wonen, en het bouwresultaat waren voor Stadsherstel Amsterdam reden om de samenwerking voor 2 bouwdelen in de 3e fase te continueren. Een belangrijk streven van de samenwerking was de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken. Om dit te realiseren werd de bouwplaats duidelijk gemarkeerd waardoor bouwverkeer en bewoners elkaar niet kruisten. Pas later op de dag werd gestart met werkzaamheden die meer lawaai veroorzaakten. In de loop der tijd leerden bewoners en Teije elkaar beter kennen waardoor rechtstreeks overleg en afstemming steeds soepeler en prettiger verliep.
Fase 3 werd hierboven al even genoemd en betreft de restauratie, herindeling en verduurzaming van het woonhuis aan de Hagestraat 4 en het grotere bouwdeel D aan de Antoniestraat 9 waarin 6 duurzame woningen worden gerealiseerd. Het plan werd gezamenlijk in het bouwteam, dat bestaat uit Teije, Rob van Baalen van BrandjesvanBaalen Architecten en Stadsherstel Amsterdam ontwikkeld.
De samenwerking met Rob ervaart Teije als zeer prettig. Deze samenwerking kenmerkt zich onder andere door het wederzijds nakomen van afspraken. Rob is eerlijk en beschikt over veel detail kennis. In Rob zijn ontwerpen kom je niet voor verrassingen te staan. Dat wat Rob voorstelt heeft hij van tevoren uitgezocht en is dus ook praktisch uitvoerbaar. Behalve dat Rob architect is voelt hij zich ook thuis op de werkvloer en is daar gemakkelijk aanspreekbaar.
Specifiek en bijzonder aan dit complex is de staalconstructie van bouwdeel D aan de Antoniestraat 9. Het pand is door Klous+Brandjes Bouwadvies, de vaste partner van BrandjesvanBaalen Architecten, in 3d getekend op basis van een digitale inmeting waardoor je ook hier tijdens de uitvoeringsfase niet voor verrassingen komt te staan. Een mooi voorbeeld hiervan was het doorbuigen van de vloer, deze golfde als het ware. Door een nauwkeurige meting van tevoren en de betrouwbaarheid van het tekenwerk werden meetfouten voorkomen. Deze staalconstructie betreft een grote overspanning van gevel naar gevel en dient als tralieligger om de kap omhoog te houden. Hierdoor ontstond ruimte op de 2e verdieping om comfortabele appartementen te creëren en de verdieping zelfdragend te maken. Ook bij deze werkzaamheden bleven de medewerkers van de Stichting Perspektief, die werkzaam zijn op de begane grond, aanwezig en was het zaak snel en efficiënt te werken om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken en de waterdichtheid te kunnen garanderen.
Eind mei dit jaar is de definitieve oplevering van fase 3. Niet zeker is of dit ook het einde van de werkzaamheden van Teije betreft, op het complex zijn namelijk nog een aantal vervolgprojecten te vergeven, wel of niet via een aanbesteding. Zo komt Antoniestraat 7 vrij om verbouwd te worden en daarnaast dient het Tuinhuis op het terrein ook opgeknapt te worden.
Bent u geïnteresseerd in het Rosenstock-Huessy Huis? Klik dan hier om meer te lezen over dit unieke complex.