Renovatie en verduurzaming monumentaal Raadhuis Aalsmeer
‘Een harmonieuze samenwerking met een prachtig eindresultaat’
Doelstelling is het verbeteren van de toegankelijkheid en herinrichting en dit op een duurzame wijze.
Raadhuis met karakter
Het Raadhuis is het gemeentehuis van de gemeente Aalsmeer in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het gebouw is ontworpen door de Aalsmeerse architect Johannes Fake Berghoef (1903-1994) en werd in 1962 geopend.
Het gebouw is beeldbepalend voor het dorpsgezicht en is van belang door z’n stedenbouwkundige ligging en z’n architectonische uitstraling.
Sinds de bouw heeft er geen grootschalig onderhoud meer plaatsgevonden, dus een ingrijpende renovatie was dringend nodig. Daarnaast heeft de gemeente Aalsmeer gekozen voor een verduurzaming van het gebouw.
In het kort de historie
In 2013 is in opdracht van de samenwerkende gemeente Amstelveen en Aalsmeer de eerste fase van de revitalisatie uitgevoerd.
De hoofdentree van het Raadhuis is gelegen op de bel-etage, bereikbaar via de representatieve monumentale bordestrap aan het Raadhuisplein. Het voorplein is vergroot en drempelloos vernieuwd. De bel-etage met trouwzaal en burgerzaal is toegankelijk gemaakt voor mindervaliden door de plaatsing van een (tijdelijke) plateaulift tegen de monumentale bordestrap. De natuursteen gedenksteen aan het bordes is hiervoor gedemonteerd en herplaatst in een corten-stalen constructie voor de plateaulift.
In de burgerzaal is een nieuw Klanten Contact Centrum met receptiebalie en spreekkamers gerealiseerd binnen de ruimtelijke structuur en de oorspronkelijke kleurstelling is teruggebracht.
Toegankelijkheid voor iedereen
In 2018-2020 is de tweede fase uitgevoerd. Met een nieuwe lift en entree aan de noordwestgevel is het Raadhuis op alle verdiepingen toegankelijk voor mindervaliden. De tijdelijke plateaulift is verwijderd en de monumentale gedenksteen teruggeplaatst op de oorspronkelijke positie tegen de bordestrap.
Een staaltje transparantie
De lifthal is als glazen volume vormgegeven in het verlengde van de bestaande pui tussen de bakstenen bouwblokken. De toegang tot de lifthal wordt gemarkeerd door een vrijstaand portaal van natuursteen en cortenstaal aan het Raadhuisplein, met daarachter een glazen droogloop.
De positie van het vrijstaande portaal is in lijn met de plastiek van de voorgevel aan het Raadhuisplein. De verschijningsvorm van het entreeportaal is als architectonisch element in maat en vorm ondergeschikt aan de representatieve monumentale bordestrap.
Met de minimalistische vormgeving en materialisatie is een harmonische eigentijdse aansluiting gezocht met het monumentale complex en behoudt van een representatieve uitstraling.
Onderhoud, verduurzaming, energieopwekking en innovatie
Naast een functionele herindeling van publieks- en kantoorruimten heeft er groot onderhoud en verduurzaming plaats gevonden. In het gebouw zijn nieuwe duurzame klimaatinstallaties geplaatst en geïntegreerd boven de (deels monumentale) plafonds. De bestaande aluminium gevelkozijnen en roosters zijn verwijderd en vervangen door slank geprofileerde aluminium kozijnen met hoogwaardig isolerende triple beglazing. In de nieuwe detaillering zijn de bestaande houten gevelkozijnen weer zichtbaar geworden en hersteld.
De gevels van de langgerekte kantoorvleugels zijn aan de binnenzijde na-geïsoleerd met hoogwaardige isolatie waarbij authentieke interieurdetails zoals de geprofileerde houten kraallatten en lijstwerk in de hoeken bij de kozijnen zijn herplaatst. De daken zijn voorzien van 259 pv-panelen voor energieopwekking.
In de burgerzaal zijn pv-cellen geïntegreerd in het glas van de ramen aan weerszijde van het verhoogde dak en hebben daarmee een dubbele functie: zonwering en energieopwekking.
Onze samenwerking
Gedurende de uitvoering in fases was het Raadhuis in gebruik. Zorgvuldige afstemming met alle uitvoerende partijen, de projectleider van de gemeente en architect verliep harmonieus en leverde een prachtig eindresultaat.
Rob van Baalen
BrandjesvanBaalen Architecten