ROSENSTOCK-HUESSY HUIS HAARLEM FASE 2
‘Fase 2, de revitalisatie, verduurzaming en herinrichting van het binnenplein!‘
Sinds de oprichting, in 1956, heeft Stadsherstel Amsterdam meer dan 750 panden in zowel Amsterdam als Haarlem gered, gerestaureerd of herbestemd. In hartje Haarlem wordt het Rosenstock-Huessy Huis (een van de grootste projecten van Stadsherstel) niet alleen verbouwd en worden woningen toegevoegd, maar ook wordt het monumentale complex verduurzaamd met warmtepompen en zonnepanelen. En daarmee komt er ook een einde aan het gas-tijdperk op het terrein.
In dit blog nemen we u mee in de toegepaste, duurzame, techniek die we bouwkundig en architectonisch integreren in het ontwerp van het gebouw en de buitenruimte.
Het gehele complex is voor de verwarming en koeling aangesloten op een bodemenergiesysteem met koude- en warmteopslag. Door de beperkte ruimte op de projectlocatie is bij het ontwerp gekozen voor een mono bron. Hierbij wordt de aanvoer en afvoer van het bronwater op verschillende diepten in 1 boorgat gepositioneerd. Voor dit project loopt het bronwaterleidingnet verder vanuit de centrale pompruimte door het geheel gebouw. De individuele warmtepompen (bij iedere verhuurbare eenheid) onttrekken hier hun energie uit.
COMFORTABEL WONEN IN ZOMER èn WINTER
Het bronwater wordt in de winter door de warmtepompen afgekoeld en in de zomer opgewarmd. Niet alleen ontstaat er zo balans in het watervoerende bodempakket maar ook een comfortabele situatie in de woningen. In verband met geluidsaspecten hebben we met de opdrachtgever en adviseurs veel aandacht besteed aan de selectie van de warmtepompen en de bouwkundige detaillering van vloerconstructies.
De bodem als energiebron
De diepe bodem onder de binnenplaats, het gebouw en de nabije omgeving dient dus als bron. Voor de aanleg van de bron en het leidingnet is het hele binnenplein opgeschoond, ontdaan van bestrating en onder archeologisch toezicht zijn leidingtracés gegraven.
DE HERINRICHTING VAN HET BINNENPLEIN
Het binnenplein was door het jarenlang intensief gebruik gedateerd en onordelijk geworden Met de aanleg van het bodemenergiesysteem ontstond automatisch de mogelijkheid voor herinrichting. In ons ontwerp vormde de oorspronkelijke lege cour het uitgangspunt. Restanten van oude gebakken gele steentjes zijn als een tapijt in het midden van het plein teruggeplaatst met daaromheen nieuwe bestrating. De nieuwe bestrating ligt 60 cm los van de gevels, zo ontstaat er rondom het plein en langs de gevels een groene border met beplanting die per gevel afgestemd is op de oriëntatie (wel of geen zon). Op het plein komen losstaande bakken met kleine bomen en houten tafels met banken voor nog meer sfeer en gezelligheid.
ENERGIEZUINIG & COMFORTABEL
Dit zijn de sleutelwoorden van de bouwkundige verduurzaming en het installatieconcept. Het bestaande casco – vloeren, gevels en daken – wordt geïsoleerd, hierbij hebben we maatwerkoplossingen ontwikkeld, afgestemd op het monumentale karakter van het complex. De woningen zijn aangesloten op het bodemenergiesysteem door middel van individuele warmtepompen. De doelen energiezuinig & comfortabel worden gerealiseerd door het toepassen van warmtepomptechniek, een vraag gestuurde ventilatie in de woningen, warmteterugwinning uit de ventilatielucht in de bibliotheek en photovoltaïsche zonne-energie.
De gevels zijn aan de binnenzijde geïsoleerd en voorzien van achterzet kozijnen met HR++ beglazing die we zodanig hebben vormgegeven waardoor de oorspronkelijke karakteristieke stalen kozijnen gehandhaafd en bruikbaar blijven.
EEN HOOG RENDEMENT
Een warmtepompsysteem bereikt zijn hoogste rendement indien de temperatuur sprong klein is en de werking van het systeem zo constant mogelijk. Om dit te realiseren worden de brine-waterwarmtepompen (energie uit de bodem) aan de afgifte zijde voorzien van low H2O wandconvectoren met een boost functie.
EEN COMBINATIE VAN VRAAGGESTUURDE VENTILATIE MET WARMTETERUGWINNING
De woningen worden CO2 gecontroleerd geventileerd. De verse buitenlucht wordt door middel van zelfregelende raam en/of wandroosters toegevoerd. De luchtbalans blijft in tact doordat de centrale afvoerunit zich aanpast aan de ventilatievraag. Daar waar mogelijk worden de ventilatoren uitgevoerd met gelijkstroom ventilatoren hierdoor wordt ten opzichte van traditioneel ventileren een besparing van circa 95% gerealiseerd.
MONITORING VAN HET VERBRUIK
De woningen en de bibliotheek worden voorzien van een ruimteregelaar met een klokfunctie die de warmtepomp aanstuurt. De warmtepompen worden voorzien van een op afstand uitleesbare WP-kWh-meter met als doel de energiebehoefte en de opwekking hiervan te monitoren. De stroom wordt betrokken vanaf de individuele tussenmeters in de woningen zodat het stroomverbruik van de warmtepompen door de gebruiker wordt betaald.
WARM WATER BEREIDING
Alle woningen zijn voorzien van een door de warmtepomp gevoede boiler. Overige boilers zijn uitgevoerd met elektrische na-verwarming. Hierdoor is een collectief warm waternet niet nodig en wordt de legionella beheersbaarheid verbeterd. Het energieverbruik van de boilers wordt opgewekt door de zonnestroom opwekcentrale.
ZONNESTROOM
Op de zuidelijk en zuidoost hellende en platte daken worden zonnestroom installaties aangebracht. De zonnepanelen compenseren het energiegebruik van de warmwatervoorziening en bronpompen in kWh per jaar.